Predstavljanje projekta „Uspostavljanje web portala nacionalno zaštićenih područja prirode u Crnoj Gori“

 

Povodom realizacije aktivnosti u sklopu projekta „Jačanje planiranja sistema zaštite prirode u Jugo Istočnoj Evropi“, danas, 25.maja 2017.god., u multimedijalnoj sali Ministarstva održivog razvoja i turizma (Adresa: IV Proleterske brigade 19) održana je prezentacija organizovana u cilju predstavljanja projekta „Uspostavljanje web portala nacionalno zaštićenih područja prirode u Crnoj Gori“.

Tokom prezentacije prisutnima su se obratili:

Govor dobrodošlice

-Gospodin Ervin Spahić, direktor / Agencija za zaštitu životne sredine
-Gospođa Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu / Ministarstvo održivog razvoja i turizma
-Gospodin Boris Erg, Direktor / IUCN

Radni dio

-Gospođa Sanja Pokrajac, koordinatorica programa za upravljanje ekosistemima / IUCN ( "Regionalna mreža i ciljevi mreže, nacionalni prioriteti i saradnja institucija")
-Gospođa Gordana Kasom / Agencija za zaštitu životne sredine („Uspostavljanja web-portala nacionalno zaštićenih područja – ciljevi i rezultati projekta“)
-Gospodin Dario Bratić, Direktor / Digital Control („Prezentacija web portala – tehnička i operativna rješenja, ponuđene mogućnosti, primjeri")
-Gospođa Milena Bataković, Agencija za zaštitu životne sredine („Budući prioriteti u uspostavljanju i upravljanju informacijama u oblasti zaštite biodiverziteta")

{AG}Prirodainfo{/AG}

 

 

͈Pomenuo bih, da je navedeni portal jedna od aktivnosti koja je realizovana kroz projekt „Jačanje planiranja sistema zaštite prirode u Jugo Istočnoj Evropi“ i da smo kroz zajedničku regionalnu saradnju dobili i značajne analize, odnosno dokumenta, i to „Program izgradnje kapaciteta i neophodnih obuka“ kao i „Analizu sistema zaštite prirode sa prepoznatim prioritetima“ koji mogu biti dobra osnova u kontekstu daljeg planiranja zajedničkih aktivnosti u regionu. Dodatno, realizacija obuka, studijske posjete zavodima za zaštitu prirode Hrvatske i Slovenije kao i umrežavanje službenika relevantnih institucija u regionu dodatan je doprinos projekta unapređenju sistema zaštite prirode u svim zemljama pojedinačno.
Jedan od glavnih izazova za Crnu Goru na putu pristupanja Evropskoj Uniji upravo stvaranje funkcionalnog sistema zaštite prirode. Uspostavljanje web portala je važan korak ka unapređenju dostupnosti podataka i Agencija za zaštitu životne sredine nastojaće da kroz saradnju i sa drugim partnerskim organizacijama a nadamo se i sa IUCN-om navedeni sistem nadograđuje i novim bazama koje se odnose na adekvatno upravljanje podacima o biodiverzitetu Crne Gore.
U tom duhu želim da istaknem da i današnji sastanak treba da bude prilika za upoznavanje sa portalom ali i razmjenu ideja i razmatranja zajedničkih budućih aktivnosti, " tokom uvodne riječi, pomenuo je direktor agencije, gdin Ervin Spahić.
Pored predstavljanja web portala nacionalno zaštićenih područja prirode tj., njegove funkcionalnosti, glavnih karakteristika, mogućnosti i primjera, takođe, tokom današnje prezentacije prisutnima su pružene i bliže informacije o budućim prioritetima u uspostavljanju i upravljanju informacijama u oblasti zaštite biodiverziteta, regionalnoj mreži, ciljevima mreže itd.
Pomenuti Web portal će sadržati i pružati informacije koje predstavljaju interesantne podatke o svakom zaštićenom području, njegovom formalnom proglašenju i dokumentaciji, što će omogućiti dobru osnovu za buduće analize o statusu zastićenih područja u Crnoj Gori.
Zaštićena područja svojom ljepotom, bogatstvom i raznolikošću predstavljaju temeljnu vrijednost i jedno od najznačajnijih prirodnih dobara Crne Gore. U svrhu boljeg i efikasnijeg upravljanja zaštićenim područjima, kao jednog od strateških ciljeva zaštite prirode uspostavljen je „Web portal nacionalno zaštićenih područja prirode u Crnoj Gori“ i time ojačan sistem dostupnosti podataka.

Aktivnosti uspostavljanja web portala su realizovane uz finansijsku podršku IUCN.

Informatičko rješenje je urađeno od strane firme Digital Control, Podgorica.

Portalu možete pristupiti preko: http://prirodainfo.me/

Video zapis sa pomenutog događjaja možete pogledati na linku Info biro-a :
www.infobiro.tv

 

 

Novosti

Ne propustite novosti i obavještenja iz Agencije, upišite email adresu za besplatnu dostavu novog sadržaja!