Održana ekološka akcija na Ivanovim koritima povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine

 

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, danas je na Cetinju održana ekološka akcija na Ivanovim koritima, i to akcija čišćenja lokacija kod odmarališta i Avanturističkog parka. Takođe, prostor oko Ivanovih korita oplemenjen je sa 100 sadnica javora i crnog bora.

Akciju su realizovati Agencija za zaštitu prirode i životne sredine u saradnji sa Prijestonicom Cetinje i Nacionalnim parkom ,,Lovćen’’.
Pored zaposlenih u Agenciji, predstavnika Prijestonice Cetinje i NP ,,Lovćen’’, u pomenutoj akciji su učestvovali i predstavnici NVO i zainteresovani građani.

{AG}Ivanova-Korita{/AG}

Tom prilikom medijima su se obratili:

• Ervin Spahić, direktor Agencije za zaštitu prirode i životne sredine,
• Njegosava Vujanović, sekretarka Sekretarijata za održivi razvoj i infrastrukturu Prijestonice Cetinje, i
• Ana Uskoković i ispred Nacionalnog parka ,,Lovćen’’.

Podsjećamo, Svjetski dan zaštite životne sredine se obilježava svake godine, 5. juna, u više od sto zemalja svijeta. Na ovaj dan, koji je ustanovljen 1972. godine, Ujedinjene Nacije skreću pažnju vlada država i najšire javnosti na goruća pitanja zaštite životne sredine i potrebu njihovog kontinuiranog rješavanja.
Svjetski dan zaštite životne sredine, ove godine održava se pod sloganom ”Poveži se sa prirodom” (Connecting People to Nature).
Dobrobit čovječanstva, životne sredine, kao i funkcionisanje privrede, na kraju zavisi od odgovornog upravljanja prirodnim resursima. Činjenice govore, da ljudi troše mnogo više prirodnih resursa nego što planeta može da obezbijedi.

Ciljevi obilježavanja Dana zaštite životne sredine su:

1. humani pristup pitanjima zaštite životne sredine,
2. omogućavanje ljudima da postanu aktivni učesnici održivog razvoja,
3. promocija razumjevanja koje je neophodno za promjenu stavova o pitanjima zaštite životne sredine,
4. unaprjeđivanje partnerstava koja će obezbijediti da sve nacije uživaju u sigurnijoj i naprednijoj budućnosti.

U Crnoj Gori su povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, organizovane brojne aktivnosti i manifestacije, kojima se željela skrenuti pažnja najšire javnosti na značaj i potrebu očuvanja zdrave životne sredine.

 

Novosti

Ne propustite novosti i obavještenja iz Agencije, upišite email adresu za besplatnu dostavu novog sadržaja!