Obilježavanje Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine u osnovnim školama u Podgorici

Povodom Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti životne, zaposleni u Agenciji za zaštitu životne sredine, održaće sjutra i prekosjutra, ekološke časove u četiri osnovne škole u Podgorici i to: OŠ ,,Vladimir Nazor'' u Maslinama, sa početkom u 10:15h, OŠ ,,Gornja Zeta'' u Srpskoj, sa početkom u 09:30h, OŠ ,,Mahmut Lekić'' u Tuzima sa početkom u 09:45h, dok će se ekološki čas u OŠ ,,Marko Miljanov'' na Koniku, održati dana 27.01. sa početkom u 09:05h.
Gotovo u svim zemljama svijeta, 26.januar se obilježava kao Dan obrazovanja o zaštiti životne sredine.
Podsjećamo, 1972. godine u švedskom gradu Stokholmu održana je Konferencija Ujedinjenih nacija o čovjekovoj okolini na kojoj je usvojena Deklaracija kojom se naglašava potreba obrazovanja o zaštiti životne sredine, to jest potreba stvaranja zajedničkih principa i kriterijuma koji će biti ponuđeni cijelom čovječanstvu kao inspiracija i smjernica za očuvanje i unaprjeđenje životne sredine.
Obrazovanje o zaštiti životne sredine je dinamičan proces koji ima za cilj da probudi u ljudima svijest o ekološkim problemima i to kako na globalnom planu tako i u lokalnoj zajednici, odnosno, u okruženju u kojem ljudi neposredno žive.
Znanje o tome na koji način funkcioniše naš ekosistem, kako svaki pojedinac može doprinijeti održivom razvoju i kako da se suočimo sa nadolazećim klimatskim promjenama da bismo sačuvali našu planetu postalo je dio obrazovanog programa, koji djeca uče od najmlađih dana.
Ovaj veoma bitan ekološki datum u svijetu se obilježava raznim edukativnim aktivnostima, seminarima i radionicama ukazujući na koji način svi zajedno možemo da utičemo na manju zagađenost, ujedno i veću brigu o našem životnom staništu zvanom Planeta Zemlja.


Kontakt za medije:
mr Bojan Bašanović, savjetnik za komunikaciju – Agencija za zaštitu životne sredine
T: 020 446 511; M: 067 86 01 05, E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ; W: www.epa.org.me;

Novosti

Ne propustite novosti i obavještenja iz Agencije, upišite email adresu za besplatnu dostavu novog sadržaja!