Saopštenje za javnost

 

Zbog velikog broja požara koji su proteklih dana registrovani u okolini Podgorice i primorskih gradova, povećana je emisija zagađujućih materija u vazduh, produkata sagorijevanja uglavnom niskog rastinja i trave. Posledice ovih pojava su se posebno osjetile u neposrednoj i široj okolini lokaliteta zahvaćenih požarom.

Prisustvo vjetra koje je negativno uticalo na lokalizovanje požara, imalo je pozitivnog efekta na disperziju zagađujućih materija u vazduhu, tako da na mjenom mjestu na kojem se nalazi automamtska stacionarna stanica u Podgorici, u blizini stare zgrade Vlade, nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti parametara koji su praćeni. U prilog ovome govori i činjenica da se koncentracija ugljen monoksida prethodnih dana kretala najviše do 0,4mg/m3, a granična vrijednost za ovaj polutant iznosi 10mg/m3.

Apelujemo na građane da povedu računa, da svojim aktivnostima ne ugroze okruženje i da odgovorno i preventivno postupaju, posebno u situaciji prisustva visokih temperatura vazduha kada je gotovo konstantno prisutna opasnost od pojave požara, zbog višestruko negativnih uticaja ovih pojava na životnu sredinu.

 

Novosti

Ne propustite novosti i obavještenja iz Agencije, upišite email adresu za besplatnu dostavu novog sadržaja!