Video takmičenje: Podijelite vaše zelene akcije

 

 

Kako ste danas stigli na posao ili u školu? Automobilom, biciklom ili javnim prevozom? Svaki dan donosimo odluke koje mogu uticati na životnu sredinu. Neke od naših svakodnevnih odluka predstavljaju svjesne napore da živimo u čistijoj i zdravijoj životnoj sredini. Na video takmičenje “JA ŽIVIM ZELENO”, koje organizuje Evropska Agencija za životnu sredinu (EEA) sa svojom mrežom partnera, pozivaju se svi Evropljani da pokažu svoju kreativnost i podijele svoje akcije kojima se pomaže životnoj sredini. Najbolji video sadržaji dobiće novčane nagrade.


Ono što jedemo i kupujemo, kako se krećemo ili grijemo naše domove, i mnogi drugi veliki i mali izbori koje pravimo utiču na životnu sredinu i naše zdravlje. U video takmičenju “JA ŽIVIM ZELENO”, Evropljani mogu podijeliti svoje zelene akcije kroz kratke video sadržaje, mogu glasati za najbolje klipove, te inspirisati druge da urade još više.
Iako možete preduzimati zelene akcije u skoro svim oblastima svog života, “JA ŽIVIM ZELENO” fokusira se na četiri teme:

1. Održiva hrana
Hrana sa dobrom nutritivnom vrijednošću od suštinske je važnosti za zdrav život. Ipak, za proizvodnju hrane potrebni su vrijedni resursi, kao što su zemljište ili voda. Svaki put kada rasipamo hranu, takođe rasipamo ove resurse. Štaviše, pesticidi i đubriva mogu uticati na kvalitet zemljišta i podzemnih voda. Šta vi radite kako biste smanjili uticaj koji hrana iz vašeg tanjira ima na životnu sredinu?

2. Čist vazduh
Mnoge ekonomske aktivnosti od saobraćaja do poljoprivrede doprinose ispuštanju zagađivača vazduha. Međutim, svojim svakodnevnim navikama možemo unaprijediti kvalitet vazduha, te poboljšati svoje zdravlje i kvalitet života. Koji su to izbori koje pravite, a koji mogu doprinijeti da vazduh bude čistiji?

3. Čista voda
Naša jezera, rijeke i mora susreću se sa brojnim pritiscima, uključujući one koji potiču od klimatskih promjena i zagađenja. U mnogim regionima širom Evrope, rezerve podzemnih voda koristimo brže nego što se mogu obnoviti. Ovi pritisci imaju uticaje na prirodu i na naše zdravlje. Kako možemo pomoći da nam vodeni resursi budu čisti i nezagađeni?

4. Minimalne količine otpada
Stvari koje kupujemo obično imaju kratak životni vijek, ali postoje načini da izbjegnemo da iste završe na deponiji. Možda možete dati drugima dobar primjer nečega što se može ponovo upotrijebiti, popraviti ili reciklirati?
Pravila takmičenja i kako da učestvujete možete provjeriti na stranici ‘I LIVE GREEN’.

Raspored

Prvi dan za slanje 1. decembar 2017.
Poslednji dan za slanje 31. mart 2018.
Otvaranje javnog glasanja 1. maj 2018.
Zatvaranje javnog glasanja 31. maj 2018.
Proglašenje pobjednika 5. jun 2018.

Nagrade

Dobitnici u svakoj kategoriji (Održiva hrana, Čist vazduh, Čista voda i Minimalne količine otpada) biće nagrađeni novčanom nagradom u iznosu od 1000 EUR. Nagrada javnosti, koja se dodjeljuje putem glasova na internetu, iznosi 500 EUR.


Više informacija na linku:

https://www.eea.europa.eu/about-us/competitions/i-live-green-video-competition/i-live-green-video-competition

 

 

Novosti

Ne propustite novosti i obavještenja iz Agencije, upišite email adresu za besplatnu dostavu novog sadržaja!